Kurumsal Kimlik Nedir ve Ne İşe Yarar
Kurumsal Kimlik Nedir?
Neler kurumsal kimliğe dahildir?
Bir Kurumsal kimlik nasıl olmalıdır?
Kurumsal kimlik Nedir?
Pazarlamada (marketing), bir kurumun görünen yüzüne verilen isimdir. Kurumun kendini ifade etme şeklidir. Bu ifade belli sınırları çizilmiş ve genellikle değişmez bir ifadedir. Kurumu anımsatacak bir tasarımın ne ölçülerde ve nasıl kullanılması gerektiğini belirten kurumsal kimlik kitabı bu sistemin vazgeçilmez öğesidir.
Kurumsal Kimlik Neden Önemlidir?
Günümüzün rekabet dünyasında markaların fark edilebilmesi yani diğerlerinden (rakiplerinden) ayırt edilebilmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak ise kurum kimliğinden diğer bir ifadeyle kurumsal kimlikten geçer. Kurum kimliğinde renk tasarımından logoya kadar her şeyin özenle ve bir kültür çerçevesinde oluşturulması gerekir. Özetle; bütün bunlar kurumu yansıtacak bir biçimde olmalıdır.
Kurumsal Kimlik Oluşturma Aşamaları
Kurumsal kimlik oluşturma aşamalarını beş temel aşama olarak inceleyebiliriz. Bunlardan ilki, tasarım süreci başlamadan önce, yapılacak olan tüm işlerin belirlenmesi ve onaylanması aşamasıdır. Firmalar öncelikli olarak ne istediklerine karar vermelidirler ki tasarım sırasında da uzmanların işini kolaylaştırsınlar.
İkinci aşama ise zamanlamadır. Bu tasarımlar oluşturulurken belli bir zamana sadık kalınması gerektiği gibi, oluşturulacak olan tasarımın çağa uygun olması ve çağın beklentilerin, karşılıyor olması, firmanın geçerliliği ve çağdaşlığı açısından oldukça önemlidir.
Üçüncü aşama ise sunum aşamasıdır. Uzmanlar tarafından hazırlanan sunumlar, kullanılmadan önce elbette ki firma yetkililerinin onayını almalıdır.
Dördüncü aşamamız düzeltme aşamasıdır. Sunumlar yapıldıktan sonra eğer yetkililerce gerekli görülmüşse, tasarımlar üzerinde değişiklikler yapılabilir ve tasarım firmanın isteğine uygun hale getirilir.
Son aşamamız, artık onaylanan tasarımın gerekli tüm alanlarda basılması ve yayılması aşamasıdır. Burada zamanlama ve öncelikle hitap edilecek kitlenin belirlenmesi oldukça önemlidir. Aksi taktirde firma prestij kaybına uğrayabilir ya da beklediği etkiyi göstermeyebilir.
Kurumsal Kimlik Türleri
Temel anlamda 3 çeşit kurumsal kimlik türü vardır. Şimdi kısaca bunları açıklayalım.
Bütüncül Kimlik
Kuruma ait tüm alanlarda ortak göstergelerin kullanıldığı kurumsal kimlik türüdür. Örneğin; BP.
Onaylanan/Desteklenmiş Kimlik:
Kuruma bağlı şirketlerin ayrı kimliklerinin ve faaliyet alanlarının olduğu ancak arka alanda tek bir kuruma bağlı olduğu ve onun varlığının hissedildiği kurumsal kimlik türüdür. Üst kimlik vardır. Örneğin; Sabancı, Koç.
Marka Kimliği
Kurumların her birinin farklı kurum kimliklerinin, imajlarının olduğu, hatta sektörde birbirleriyle rekabet içinde oldukları ancak hepsinin aynı üst kuruma bağlı olduğu kimlik çeşididir. Örneğin; P&G.
Kurumsal Kimlik Öğeleri Nelerdir?
Kurumsal kimlik öğeleri logo ve kartvizit ile sınırlı değildir. Profesyonel bir kurumsal kimlik çalışmasında tüm detaylar düşünülmelidir ve bütün bunlar “kurumsal kimlik kılavuzu” halinde bütüncül bir bakış açısıyla oluşturulmalıdır. Peki kurumsal kimlik öğeleri nelerdir? Kurumsal kimlik hangi unsurlardan oluşur? Şimdi bu soruların yanıtını maddeler halinde verelim.
Kurumsal kimlik öğelerini ise şöyle sıralayabiliriz;
Kurum Adı
Logo ve Semboller
Siyah Beyaz Kullanımı
Renkli Kullanımı
Genel Kullanımı
Hatalı Kullanımı
Renk & Font
Slogan / Motto
Sosyal Medya Kiti
Kurumsal Yazı Karakteri
Renk Kodları Ve Yardımcı Renk Kodları (Siyah / Beyaz / Gri)
E-Posta İmzası
Kurumsal Banner
Antetli Kağıt Ve Devam Kağıdı
Kartvizit
Fatura Ve Makbuz
Zarf Çeşitleri (Diplomat Zarf –Pencereli, Penceresiz-, Torba Zarf, Kraft Zarf)
Klasör
Dosya (Cepli, Telli, Körüklü)
Bloknot (A4, A5)
Faks Kağıdı
Sticker
Kargo Kolisi ve Koli Bandı Üstü Uygulaması
CD / DVD Kutusu, Zarfı, CD / DVD Üzeri Uygulama
İlanlar (Tebrik, Taziye, Kutlama, Basın Duyurusu, Teşekkür, Davet)
Belgeler (Teşekkür, Takdir, Kutlama, Başarı, Katılım, Emeklilik, Staj)
Kaşe
Kartlar (Personel Kimlik Kartı, Ziyaretçi Kartı, Güvenlik Kartı, Görevli Kartı, Kurum Araç Kartı, Personel Araç Kartı)
Bayraklar (Masa Bayrağı, Gönder Bayrağı, Flama, Kırlangıç Bayrak, Yelken Bayrak)
Tabelalar (Kurum İçi Yönlendirme, Kurum Dışı Yönlendirme, Bina İçi Yönlendirme, Otopark Yönlendirme)
Poşet (Kağıt, Naylon, Bez)
Kişisel Ürünler (Rozet, Anahtarlık, Kalemlik, Mousepad, Bardak, Usb, Duvar Saati, Kitap Ayracı, Bardak Altlığı, Magnet, Hesap Makinesi, Şapka, Mendil, Kalem, Silgi, Çanta, Şemsiye)
Yorum gönder