Medya Planlama ve Satın Alma Nedir?
Medya satın alma nedir?
Tv reklamı vermenin günümüz şartlarında oldukça zor olduğu düşünülmektedir. Markanızın tanıtımı yapan reklam ajansının markanıza uygun program ve dizileri doru seçerek yapılması medya satın alımıdır. Marka tanıtımı yaparken en önemli hedef kitlesini kalıcı oluşturmaktır. Her markanın farklı hedef kitlesi oluşmaktadır. Medya planlaması yaparken doğru zamanda doğru yayın akışlarında seçilmesi müşterilerimize kalıcı hedef kitlesi olarak geri dönüş sağlamaktadır.
Medya planlama ve satın almanın görevi reklamın farklı mecralarda bir bütün olarak bir araya getirip hedef kitleye ulaştırmasıdır. Tv reklamları dışında dijital basın, açık hava reklamcılığı, radyo reklamları kullanarak belirlemektedir.
Bir Ürün veya Hizmetlerin Pazarlanmasını Etkili Kılan Araçlardan biri de “MEDYA PLANLAMA ve MEDYA SATIN ALMADIR.”
Biz Medya Satın alma/Planlama Başta olmak üzere Tam Hizmet Reklam Ajansıyız.
Medya Satın Alma Süreçleri
Medya satın alma proseslerinde; hedef kitlenin belirlenmesi, reklamlar ile ulaşılmak istenen amacın tespit edilmesi ve markanın veya ürün tanıtımının hedef kitleden kaç kişiye ulaşacağı gibi işlemler yer alır. Ayrıca, hangi kitle iletişim araçlarının tercih edileceği, reklam içeriklerinin nasıl kurgulanacağı ve metinsel veya görsel reklam içeriklerinin kaç kez yayınlanacağı gibi konular da medya satın alma kapsamındadır.
Medya satın alma temel olarak hangi ürün veya hizmetleri hangi hedef kitleye duyuracağı ile ilgilenir. Reklam formatları nelerdir? Benzer reklam formatlardaki alternatifler nelerdir? Bunun gibi soruların cevaplarının belirlendiği medya satın alma süreçlerinde profesyonel bir destek gerekir. Bu alanda uzman bir ekiple çalışmak, firmalara hedefe odaklanmayı ve fiyat avantajı sağlar.
Reklam mecralarının satın alınması ya da kiralanması konusunda Net Reklam gibi profesyonel ajanslar aracılığı ile reklam kampanyalarını uygun fiyatlarla sürdürmek mümkün olabilmektedir.
Medya Satın Alma Kriterleri
Medya satın alma süreçlerinde bazı kritiklerin yapılması ve kriterlerin yerine getirilmesi gerekir.
Bu kriterler için şu soruların cevaplarının verilmesi gerekir;
Markanın veya ürünün reklamında hangi mesaj verilecek ve mesajın amacı ne olacak?
Reklam mesajı satış odaklı mı yoksa marka bilinirliğini artırmaya yönelik mi olacak?
Mesajlarda sosyal farkındalık algısı yer alacak mı?
Medya satın alma hedefi, hedef kitlenin demografik ve sosyolojik özelliklerine uygun mu?
Hedef kitle nerelerde vakit geçiriyor, hangi programları izliyor, hangi mecraları takip ediyor?
Hedef kitle hangi iletişim araçlarını hangi saatlerde kullanıyor?
Medya satın alma tüm bu sorularla birlikte reklamların stratejisini, reklam pazarını ve yerleşimini de içerir.
Nitelikli medya alıcıları, kârlı medya satın almanın stratejik ve kritik öneminin farkındadır.
En iyi medya satın alma, etkili bir mesaj ile başlar;
hedef kitlenin tanımlanmasıyla devam eder; hedef ulaşma ile sona erer!
Özetle medya satın alma süreçlerinde;
Kapsamlı bir pazar araştırması ile hedef kitle belirlenir.
Hedef kitlenin ilgi alanları tespit edilir.
Hedef kitlenin reklam mesajlarına en çok duyarlı oldukları zaman belirlenir.
Hedef kitleyi harekete geçirecek ve motive edecek inovatif içerikler sunulur.
Hangi reklamın veya medya sürecinin işe yaradığını belirlemek için çeşitli testler yapılır, raporlar çıkarılır.
Medya Planlama ve Satın Alma Süreci
Bu sürecin toplamda 5 aşamada tamamlandığını belirtelim.
Analiz
Hedef Kitle
Zaman ve Platform
Bütçe
Değerlendirme
Yukarıda değindiğimiz kritik noktalar da dikkate alınarak medya planlama ve satın alma süreci hayata geçirilir. Her aşamada yapılması gereken çalışmaları kısaca özetleyelim.
1. Analiz
Bu aşamada reklamı/kampanyası yapılacak olan ürün ya da hizmetin detaylıca analiz edilir. Özellikle ürün ya da hizmetin yararı, önemi ve pazardaki yerinin analiz edilmesi en önemli faktörlerdir.
2. Hedef kitle
Bu aşamada ürün ya da hizmet ile hedef kitle arasındaki ilişkinin de çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Hedef kitle belirlenirken ürüne ya da hizmete bakış açısının da analiz edilmesi, çok daha başarılı bir medya planlama ve satın alma çalışmasının yapılmasını sağlar. Aslında ikinci aşama olan hedef kitle süreci yapılacak çalışmanın genel hatlarını da ortaya koyar.
3. Zaman ve Platform
Reklam/kampanya ne zaman yayınlanmalı? En uygun tarih aralığı, en uygun saat dilimi nedir? Bu soruların yanıt bulması için de bir araştırma yapılması gerekebilir. Sonrasında ise hedef kitlenin en çok kullandığı medya araçları tespit edilmelidir.
4. Bütçe
Reklam/kampanya için ne kadar bütçe ayrıldığı da önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor. Bütçenin en verimli şekilde kullanılması da toplam sürece dahildir. Ayrılan bütçe ile maksimum düzeyde bir medya değerinin yaratılması gerekir. Bu da yapılan çalışmanın başarısında belirleyici olur.
5. Değerlendirme
Yapılan reklam/kampanya çalışmasının mutlaka değerlendirilmesi de gerekir. Çalışma kapsamında reklamın hedef kitleye ne oranda ulaştığı ve ne kadar benchmark reklamlarının üstünde olduğu gibi ayrıntılı bir rapor hazırlanmalıdır.
Yorum gönder